pondělí 16. srpna 2010

CEC aneb Central European Congress


Na prelome júla a augusta som sa spolu so svojím tímom zúčastnila veľkej letnej konferencie s názvom Central European Congress v Gyori, v Madarsku. Mimo zástupcov pobočiek AIESEC v Českej Republike, sme mali možnosť stretnúť AIESECárov z Maďarska, Poľska, Slovenska a Rakúsko, rovnako ako z Kanady, Nemecka, Portugalska či exotickej Indie. Celkovo sa zúčastnilo okolo 300 mladých ľudí, ktorí získavajú svoje praktické skúsenosti s vedením neziskovej organizácie. 
Celá konferencia bola odštartovaná v piatok externou Global village, inými slovami prezentáciou zúčastnených krajín, ktorej sa zúčastnili i lokálne média či zástupcovia univerzity, ktorá nám poskytla priestory. Hlavnou myšlienkou CEC-u bolo umožniť získavanie nových myšlienok a dobrých nápadov, ktoré by sa dali uplatniť v budúcnosti a pomohli by zlepšiť procesy a aktivity  v jednotlivých krajinácha pobočkách. I z tohto dovodu bol celý jeden deň konferencie venovaný diskusiám o témach ako Kvalita zahraničných praxí, Spolupráca s externými partnermi a bývalými členmi, Lokálne pobočky v roku 2015 a mnohých ďalších, ktoré navrhovali sami delegáti. Celý tento proces pripravila partnerská spoločnosť konferencie. Hneď na to nadvazoval trojhodinový blok venovaný práve spoluprácam medzi pobočkami do budúcna.
Aby toho nebolo málo, ďalšie tri dni boli  venované jednotlivým národným agendám. V rámci tej českej sme rozoberali národný plán AIESEC Česká Republika pripravený novým národným vedením, zúčastnili sme sa škály tréningov na témy od vedenia tímu cez prípravu projektu po správny account management a pripravovali sa na náročné jesenné obdobie.
Možno to vyzerá, že sme všetok čas venovali práci, ale ako býva v AIESEC zvykom, o večernú zábavu nebola núdza. Noci vypĺňali tématické parties, počas ktorých mohli delegáti pokračovať v zoznamovaní. Každopádne pre českú hrdosť je dobré bližšie sa zmieniť práve o tej poslednej - pondeľnajšej, ktorá bola venovaná Topálkam. Pre vysvetlenie Topálky sú klasická hra, v ktorej sa pretekajú tímy ľudí o to, kto dokáže najrýchlejšie vypiť pohár piva. Celé to funguje na štafetovom princípe. Spomínam to celé z jediného dovodu. Ponďelnajšia noc patrila práve českému tímu, ktorý sa jednak úspešne prebojoval do finále, jednak s náskokom porazil súperov.
Táto konferencia mi okrem skvelých zážitkov priniesla množstvo nových známych, výborné nápady na uplatenie u nás doma, v AIESEC Brno, ako i istotu, že nasledujúci rok bude pre AIESEC Česká republika zlomovým a Brno bude jedným z veľkých hráčov na tomto futbalovom ihrisku.  

Zuzana Jančovičová

0 komentářů: