pondělí 27. září 2010

Krátká exkurze ve firmě Daikin

Ve středu 23. jsem se jako člen brněnské pobočky AIESEC zúčastnil exkurze ve společnosti Daikin Device Czech Republic, s.r.o. Společnost je součástí japonského koncernu Daikin působícího po celém světě. V Japonsku byla firma založena v první polovině 20. stol. a brněnské pobočka se zabývá výrobou kompresorů ke dvěma typům klimatizace. Když nám už asi po páté jeden z našich průvodců vysvětlil, že dvěma trubičkami se poznají kompresory dvou pístové a jednou kompresory jednopístové, začalo to být jasné i mě. Tyto nezbytné součásti klimatizací Daikin vznikají na švédských valech v průmyslové zóně v Brně od prvního šroubečku až po poslední přetření černou barvou. 

Ač jsme byli připraveni na vstřebávání japonské kultury, v kimonech pracovníci nechodili, japonsky z řadových zaměstanců neumí prý nikdo a katany na zdech také nevisely. Pár zajímavostí ale v montážní hale přece jenom bylo. Hned na začátku mou pozornost upoutala výjimečná pečlivost v systémech práce. Každý pracovník měl v daných sektorech svoji kartu na které byly s fotkou zaznačeny jeho dovednosti na daných strojích tak, aby mistr výroby mohl každé ráno rozdělit operátory ke strojům aniž by musel provádět hlubší plánování večer před směnou. Stejně tak rozmístění veškerých strojů, včetně košů na odpadky a pravidelně rozmístěných barelů s nějakými záchrannými pomůckami bylo bílou páskou pro každý objekt zazančeno již na podlaze, jako i vyznačené koridory pro chůzi atp. Každý byť nepodstatný detail měl zkrátka ve fabrice své místo. Jsem přesvědčen, že by se starší zaměstnanci mohli po hale pohybovat i poslepu. A to je v hale pro 500 lidí co říct. Pracovní postup vychytaný do nejmenších detailů aby se minimalizoval čas ztrát a maximalizovala kvalita výroby. 

Dva velké transparenty s nápisy na způsob "děláme ekologicky šetrné výrobky, šetříme planetu" dávaly jasně najevo, že ani interní PR není opomíjenou součástí práce se zaměstnanci, jako i jednotné pracovní uniformy dávající již z dálky tušit kdo patří ke kterému úseku (výroba, servis strojů atp.). Ekologická šetrnost a kvalita výrobního procesu stojí i za třemi oceněními z řady ISO a ČHK, kterými se firma Daikin může pochlubit. Společnost dávající práci 800 brňáků, neomezující výrou a nepropouštějící ani v době krize, která se zaměřuje na produkci a ne na tunelování investičních pobídek je Brně důležitou součástí trojní výroby. Partnerství s AIESEC Brno, které tomuto výrobnímu kolosu zajistilo již 2 zahraniční administrativní pracovníky je jistě potenciálem rozvoje naší společnosti. 

Pavel Horáček

0 komentářů: