úterý 15. února 2011

NEXT step k Tvému rozvoji

Je tu další rok a s ním další konference NEXT, která se uskutečnila ve dnech 28. – 30. ledna 2011 v příjemném prostředí Máchova jezera. Volil se prezident AIESEC ČR, poměřili jsme síly v soft skills a řady účastníků se rozšířily o budoucí stážisty tzv. EPs. Šanci zúčastnit se tak mají nově všichni. Proč se účast vyplatí?

Po uplynulém víkendu jsem vyčerpaná a zároveň nabitá množstvím energie, která vzniká všude tam, kde se sejdou AIESECáři, opouštěla s kamarády Doksy místo našeho třídenního „školení v přírodě“. Konference věnovaná nejen Leadershipu a Managementu tematicky rozvíjela zaměření fóra Youth to leadership, které proběhlo ve čtvrtek 27. ledna na Vysoké škole ekonomické v Praze. Čtyři dny plné diskusí, brainstormingu, zábavy a rychlého tempa utekly jako voda, avšak my jsme se za tu dobu stali o mnoho bohatší.  

AIESEC a já

Během svého posledního roku studia na Fakultě sociálních studií MU jsem se dozvěděla o AIESEC a minulé léto vycestovala na stáž do Indie. Na konferenci jsem byla pozvaná jako EP, které si opět pohrává s myšlenkou odjet pracovat do zahraničí. Nabídku účasti na konferenci jsem přijala spíše ze zvědavosti a čekala, co se z ní vyklube. V povědomí studenta humanitního oboru mně zároveň při slovech Management and Leadership, tematického zaměření mé pracovní sekce, vyvstávaly obrázky člověka z byznysu, který v saku a vázance komanduje své podřízené a ziskuchtivě řídí podnik. Konference NEXT mé podvědomé obavy rozptýlila. 

Leadership everywhere

Na předcházejícím avšak s konferencí NEXT propojeném Youth to leadership fóru měli účastníci možnost výběru ze sekcí Leadership in companies, Leadership in society a Leadership in me. Konference v zásadě kopírovala tento formát; pracovalo se ve skupinách Personal discovery, Entrepreneurship a Management and Leadership track. Zatímco delegáti první skupiny prohlubovali své sebepoznání a objevovali silné a slabé stránky své osoby, účastníci druhé skupiny se dozvěděli, jak a kdy rozjet své podnikání ať už za účelem prostého zisku, nebo dosažení společenské změny v rámci tzv. sociálního podnikání. Konečně naše skupina se snažila přijít na kloub definici leadera, a proto jsme hledali odpovědi na otázky typu: Kdo je leader a kdo follower? Co znamená následovat leadera? Za jakých okolností následuji a co je pro mě přitom důležité? Diskutovali jsme o tom, zdali můžeme za leadery považovat tak dramaticky rozdílné osobnosti jakými jsou Nelson Mandela nebo Adolf Hitler a pokoušeli se definovat různé styly leadershipu a reflektovat je s ohledem na sebe. 

Cílem workshopů zaměřených na management bylo zjistit, jaké schopnosti by měl mít leader a jaké manager, zdali je mezi nimi rozdíl. Získali jsme cenné tipy na organizaci a vedení meetingů, v praxi si vyzkoušeli skupinovou práci pod časovým tlakem, osvojili si základy time managementu stejně jako metody, jak jednodušeji řešit problémy a rozhodovat se.  

Po celou dobu jsme přitom pracovali kreativní zábavnou formou a společnou diskusí přicházeli na další nové myšlenky.

AIESEC is fun

Nejen prací je člověk živ platí v AIESEC více než kdekoliv jinde. Celý víkend se nesl na vlnách obrovského množství energie, které z AIESECářů vyzařuje při společném tanci a tzv. shoutech, kterými se členové jednotlivých poboček předhání. Být ve víru AIESECářské konference znamená rozvíjet své individuální schopnosti a kreativitu, protančit společné večery na parketě, vypít extrémní množství piva a hlavně dělat to vše na plno; s přispěním milých sponzorů a jejich nepřetržité dodávky energetických drinků a valašských frgálů. Účastnit se konference AIESEC však také znamená být mezi mladými lidmi, kteří se navzájem a vtipnou formou dokážou ocenit i za ty nejmenší věci.       

Účast se vyplatí

Po návratu z konference se cítím spokojeně a vzpomínky na nové kamarády, se kterými jsme se sblížili na workshopech, kouzlí úsměv na rtech. NEXT 2011 byl pro mě duševní hygienou a zdrojem obrovského množství energie do mého dalšího konání. Na konferenci jsem si uvědomila, že leaderem je každý z nás i v těch nejbanálnějších situacích našeho života, že každý z nás někoho vede a zároveň následuje. Důležité je mít svůj sen svou vizi a nebát se ji uskutečnit. Přijď si i Ty vyzkoušet atmosféru konference NEXT a nebudeš litovat!   


Hana Formánková
v roce 2010 na 6týdenní AIESEC stáži v Indii

0 komentářů: